Elk stadsdeel in Amsterdam heeft jaarlijks een subsidiepot beschikbaar voor burgerinitiatieven, in Stadsdeel West heet dit West Begroot. De subsidiepot was in totaal 300,000 EUR en dit geld wordt n.a.v. de meeste stemmen verdeeld over de ingezonden plannen. Het voorstel voor gratis gevelplannen kun je hier inzien. In 2020 kreeg ons voorstel bijna 7000 stemmen, waardoor we op nummer drie stonden en dus de subsidie voor gratis planten voor geveltuinen hebben binnen gesleept.

Hoe je ervoor kan zorgen dat jij ook een gratis geveltuin en planten kan krijgen, lees je hier stap voor stap.

Dit kan zeker, maar op de planten beschikbaar zijn ligt ook aan onze biologische kweker dus we kunnen geen garantie geven. Verder proberen we planten te kiezen die passen bij de ligging van je geveltuin. Indien de geveltuin de hele dag vol in de zon ligt, of juist vooral schaduw heeft, is belangrijk voor de keuze. We willen natuurlijk dat de planten of bloemen zo goed mogelijk kunnen groeien en bloeien.

Wil je liever planten of bloemen die weinig onderhoud nodig hebben, of bv een struik die tegen de muur aangroeit, laat het dan via je contactformulier weten en dan proberen we daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Behalve de aanvraag aan het begin, hoeft er verder niets te gebeuren. De gemeente legt de geveltuin aan, en dit doet op basis van beschikbaarheid. Het kan soms voorkomen dat ze binnen een week een tuin hebben aangelegd, een andere keer duurt het misschien een maand. Je hoeft hier in ieder geval niet voor thuis te zijn. Hetzelfde geldt voor de beplanting van je geveltuin.

Nee, dit is echt je eigen verantwoordelijkheid. We willen zoveel mogelijk mooie, goed onderhouden geveltuinen dus het is belangrijk om de planten en bloemen vooral in de zomer goed water te geven. Ook kan het voorkomen dat er bij bepaalde planten of bloemen gesnoeid moet worden, maar bij de aanplanting zullen we dit, indien nodig, aan je laten weten.

Onze subsidie voor gratis geveltuinplanten is alleen beschikbaar voor mensen die in Amsterdam West wonen: Oud-West, De Baarsjes, Bos & Lommer, Westerpark. Helaas kunnen we daarom alleen mensen in die buurten helpen. De aanleg voor een geveltuin is echter gratis bij Gemeente Amsterdam en kun je zelf hier aanvragen.

Dit kan inderdaad, het enige wat je ervoor nodig hebt is een schriftelijke goedkeuring inclusief handtekening van de bewoner die op de begane grond woont, aan wiens woning de geveltuin zal grenzen. Verder is de aanvraagprocedure precies hetzelfde.

Dit project richt zich op het aanleggen van nieuwe tuinen, dus zij zullen voorrang krijgen. Mochten we na het aanleggen nog budget over hebben, dan gaan we kijken welke mensen